Waarom blijf je daar waar het oncomfortabel is?

Lef hebben, wel een stap zetten, toch niet, ja maar, kan ik dit wel?
We hebben het er allemaal over gehad. Waarom zet iemand nu wel een spannende stap in zijn/haar loopbaan en anderen niet? Het heeft allemaal te maken met onze overtuigingen. Juist die overtuigingen die je niet meer helpen en je belemmeren. Daarom 3 belangrijke vragen over overtuigingen.


Wat zijn belangrijke gevolgen van belemmerende overtuigingen?

Belemmerende overtuigingen kunnen nogal roet in het eten gooien. Het ding is dat de angst vaak de overhand krijgt. Het verlangen om plannen uit te voeren komt op pauze te staan. Vooral als die overtuigingen stevig verankerd zitten, zit je gevangen in een beperkt beeld van de realiteit en wat je allemaal kunt. Dat betekent dat je niet het volle potentieel benut van wat je eigenlijk zou kunnen bereiken, allemaal door die bagage aan overtuigingen die je in de loop van je leven hebt opgepikt.

En ja, dat leidt soms vaak tot frustratie en/of teleurstelling.

Het is handig om te snappen welke levensmotto’s of overtuigingen je meegekregen hebt. Bijvoorbeeld: ‘Regel dat je altijd je eigen geld verdient.’ Achter dat idee kan de diepere gedachte schuilen van ‘Laat je nooit afhankelijk maken van anderen,’ en misschien zelfs ‘Vertrouw anderen niet.’ Het positieve eraan is dat die persoon lekker zelfstandig is, maar het nadeel is dat ze het lastig vinden om op anderen te vertrouwen. Een ander voorbeeld is iemand die is opgegroeid met het motto ‘Niet klagen maar dragen.’ Dat kan leiden tot de overtuiging ‘Zorg dat je niemand tot last bent.’ Het pluspunt is dat die persoon niet snel klaagt, maar het minpunt is dat ze vaak over hun grenzen gaan en zichzelf overbelasten.

Kunnen belemmerende overtuigingen ook iets goeds opleveren?

Zelfs als die overtuigingen op het eerste gezicht alleen maar narigheid lijken te brengen, hebben ze vaak ook een positieve kant. Als dat niet meteen duidelijk is, kun je op zoek gaan naar ‘secundaire winst,’ Dat is als een soort onverwacht bijeffect van een lastige situatie. Zo kan jouw baan op de tocht staan, maar als je dit kenbaar maakt komen met ook altijd weer met advies. Zo voelt de persoon zich alsnog gesteund ondanks dat de situatie niet fijn is.

Wat zorgt ervoor dat iemand onbewust vasthoudt aan die overtuigingen?

Wat maakt dat je soms zo vast blijft houden aan bepaalde overtuigingen? Welke behoefte vul je hiermee? Soms heeft zo’n overtuiging in het verleden positieve dingen opgeleverd, Hierdoor kan iemand niet zomaar bereid zijn om die manier van denken los te laten. Zo levert de overtuiging: ‘Ik ben niet de moeite waard’ op het eerste gezicht niks positiefs op. Toch kan iemand dat vasthouden om te voorkomen dat ze moeten presteren en daarmee falen. Of neem bijvoorbeeld de overtuiging: ‘Als ik het niet doe, doet niemand anders het.’ Dat kan iemand het gevoel geven dat ze super belangrijk of onmisbaar zijn. ‘Ik mag geen fouten maken’ kan iemand een reden geven om eindeloos te blijven perfectioneren en zich niet aan deadlines te houden.

Dus, het is belangrijk om goed te begrijpen wat iemand mogelijk ‘verliest’ als ze die belemmerende overtuiging laten varen. Daar ligt vaak de echte kern van het probleem om stappen te zetten en zich los te maken van gedrag je eigenlijk nergens brengt.