Stoeltjesreeks; Opgaan in de omgeving
We zijn een aantal weken onderweg in de vakantietijd. Bij Menskracht loopt het lekker door, maar toch op standje vakantiemodus. Daar werkt ook het lekkere weer aan mee, merk je ook dat alles soepeler gaat en je steeds vaker in de flow terecht komt? Of herken je dat niet zo bij jezelf?
Ik wilde het eens even met je hebben over de flow…
In het boek Ikigai las ik er namelijk over en tijdens een wandeling, met het stoeltje in mijn hand, kwam ik tot de conclusie: Even helemaal opgaan in de omgeving voelt ook bevrijdend! Op zo’n moment bestaat het verleden of de toekomst even niet, alleen het nu lijkt te bestaan en ervaarde ik alleen nog maar de flow. Alles ging vanzelf, kostte geen moeite, geen ongemak. Alleen nog maar de natuur, het stoeltje en ‘ik’.
In boek definiëren ze het woord flow als volgt: “Genot, creativiteit en het proces van totale betrokkenheid bij het leven” Mooier kan ik het niet omschrijven! Wat ik hiervan leerde was dat hier tijd voor nodig is. De flow ervaren in haast of complete chaos is behoorlijk lastig. Het is iets wat zich opbouwt en langer blijft hangen dan de quick fix van het geluksgevoel. En daar gaan we, in deze snelle maatschappij, denk ik regelmatig de mist in. We denken dat het allemaal wel even snel kan, maar het tegendeel is waar. Er is zóveel meer tijd voor nodig…
Als ik er zo eens over nadenk bestaat de flow voor ‘een groter geheel’. We zijn gefocust op een specifieke taak en laten ons door niets om ons heen afleiden. Voordat we in die flow terecht kwamen was er waarschijnlijk ook al rust en ontspannenheid en daarnaast vliegt de tijd.
Het quick fix geluksgevoel daarin tegen, wat misschien een beetje lijkt op het gevoel van in de flow zitten, zit hem meer in activiteiten zoals die reep chocola eten, scrollen op social media, alcohol, bing watchen etc. Hier zit weinig aan kracht in, ook al vliegt de tijd dan ook… Je kent het wel bekende dipje vanzelf, deze heb je in en na de flow niet en daar zit de kracht!
Tot slot wil je natuurlijk weten hoe je dan in de flow terecht komt. Volgens een onderzoeker genaamd Owen Schaffer bestaan er zeven voorwaarden om een activiteit te laten stromen en zo de flow te ervaren:
- Weten wat je moet doen
- Weten hoe je het met moet doen
- Weten hoe goed je het doet
- Weten waar je heen moet
- Het moet een grote uitdaging vormen
- En een grote deskundigheid
- Je moet vrij zijn van afleiding
Maar bovenal is het concentreren op één enkele taak misschien wel de belangrijkste voorwaarden om in de flow te komen, geniet dus vooral van het moment!