Belemmeringen loslaten om de essentie te vinden

Je herkent het volgende vast: Een nieuw jaar, een nieuwe start. De eerste weken van januari zijn fris en fruitig. Je gaat er vol goede moed tegenaan. Het is ondertussen 4 weken verder. Ben je nog steeds zo gemotiveerd als in het begin? Waarschijnlijk ben je er al minder mee bezig, staan de welbekende beren op de weg of ben je in het ergste geval al terug gevallen in oude patronen.

Hoe komt het nou dat we niet a la minute de dingen, kunnen veranderen? 

Belemmerende overtuigingen!

Het zijn die overtuigingen die jou heel lang geholpen hebben.  Maar wanneer de situatie verandert of jij verandert dan kan het zomaar zijn dat de overtuiging niet meer werkt voor jou, maar tegen jou. In dat geval wordt het een belemmerende overtuiging.

Even een voorbeeld
Soms voel je je tegengehouden door boodschappen van anderen. Boodschappen die eenvoudig en subtiel zijn, maar vaak wel een grote impact hebben op jou. Ze bepalen je eigen gedrag en houden je in gedachten bezig. Je hebt bijvoorbeeld een baan die je echt niet leuk vindt. Je wordt er niet gewaardeerd, gezien en gehoord. Je beleeft er totaal geen plezier meer aan. Toch blijf je er hangen. Je overtuigt jezelf ervan dat jij de situatie toch niet kan veranderen. En hoe moet dat dan met de klanten die je helpt als jij weg bent?!
In dit geval ‘draag jij de ander’. En waarom? Omdat anderen jou hebben overtuigd dat je sterk moet zijn, je anderen moet helpen, je mag de mensen niet in de steek kan laten.

Maar niemand helpt jou… Tijd om los te laten!

Ik hoor je denken: “Lekker makkelijk praten, tijd om los te laten. Maar hoe dan?!”
Soms zie je zelf niet in wat je precies moet loslaten. En kan je wel een hulpmiddel gebruiken. Een hulpmiddel genaamd ‘FOG’. Wat in het Engels mist betekent.

We starten met de F van Fear:
Wat zijn reële of denkbeeldige angsten die jou verhinderen om los te laten?
Want wat leveren deze angsten op? Aangezien ze je in standhoudt, zijn ze misschien nuttig? Of verhinderen je misschien om vooruit te gaan? Alleen jij weet welke rol ze spelen.
Vul onderstaande vragen eens in:
– Mijn angst om … is alleen nuttig omdat hij mij beschermt tegen …
– Wil je de angst bewaren? Ja? Nee?
– Indien ja, voor hoelang?
– Indien nee, hoe je jezelf beschermen als de angsten er niet meer zijn?

De O staat voor Obligations of terwijl verplichtingen:
Je hebt verplichtingen en kunt ze niet loslaten.
Vul onderstaande vragen eens in:
– Wie heeft jou die verplichtingen opgelegd?
– Zeg je vaak: “Ik moet/ik ben verplicht?” Ja? Nee?
– Wat zijn je echte verplichtingen?
– Welke wegen zwaar en welke zou je los kunnen laten? Streep deze door met een rood potlood.

De G van Guilt, wat staat voor schuld:
Waarom leef je met angst en aanvaard je die (met rood doorgestreepte) verplichtingen?
Schuld omdat je niet alles goed kan doen voor iedereen?
Schuld omdat je niet iets anders beslist dan dat bv jouw ouders altijd van je verwachtte?
Schuld om je het je jezelf niet gunt maar een ander wel?

Schuldgevoel is nou eenmaal de grootste vijand van loslaten. Het kan ook zijn dat de mensen om jou heen die schuld wel goed uitkomt. En het voor hen niet fijn is wanneer dit gaat loslaten. Volstaan al die redenen om met die oncomfortabele angsten, verplichtingen en schuldgevoelens te blijven zitten?

Je hoeft hier niet meteen antwoord te geven. Dit heeft tijd nodig. Gun jezelf een moment van verstillen en laat de vraag doordringen…

Na een tijdje hebt je misschien het antwoord.
– Is jouw antwoord: “Ja, ik houd vast aan mijn verplichtingen want ik wil geen schuldgevoel.” Dan ben je nog niet toe aan loslaten
– Is jouw antwoord: “Nee, ik ben klaar met het schuldgevoel en ga mij niet langer tegen laten houden  door verplichtingen en angsten.” Dan is het tijd om te beslissen wat je tegen wie gaat zeggen en wat je waar gaat stoppen. Wat is jouw antwoord?

 

Laat los om de essentie terug te vinden. Je bent dat waard!